Marian Wagtmans volgde afgelopen jaar gedurende 9 maanden de route om verzorgende 3 IG te worden. Het kwam haar zeker niet aangewaaid. “Ik had net de opleiding voor praktijkbeoordelaar achter de rug, toen de mogelijkheid op mijn pad kwam om mijn diploma ziekenverzorgende om te zetten naar IG. Dat voelde een beetje dubbelop. Toch ben ik er voor gegaan, ook al was ’t behoorlijk intensief. Gelukkig kreeg ik wel vrijstelling voor de handelingen die ik al eerder had behaald. De theorie en praktijklessen volgden we in een groep van zo’n 15 collega’s van Groenhuysen, zowel intramuraal als extramuraal. Ik werk zelf in de thuiszorg en vond het erg leuk om onderling ideeën uit te wisselen. Zo kun je ook weer van elkaar leren. Bij ons in de thuiszorg werkt het toch wel anders. Je kunt wel een beroep op je collega’s doen, maar op een andere manier.”
Leren
Het leren zelf was voor Marian wel even wennen. “Met twee collega’s uit het dorp spraken we wekelijks af om samen huiswerk te maken. Voor ons werkte dat goed. Als ik theoriemodules moest leren, ging ik thuis naar ‘mijn hok’, zoals ik mijn studieruimte noemde. Ik trok me terug om ongestoord te kunnen leren. Waar ik ook veel aan heb gehad is het maken van samenvattingen van de theoriemodules. Het is soms wel heel erg gedetailleerd en dan heb je een handig naslagwerk. Ik kan ze altijd weer even doorlezen als ik ergens niet zeker van ben. Op één na heb ik alle modules in één keer gehaald. Beter iets meer tijd investeren en het in één keer goed doen, dan opnieuw moeten doen. ‘Ga ervoor!’, is mijn motto”.
Jopie Linders, ook praktijkbeoordelaar, volgde net als Marian het IG-traject. Ook zij geeft als tip om aandachtig met de theorie aan de slag te gaan. “Ik werk graag met de observatielijst die als laatste deel bij de protocollen is opgenomen. Ik gebruik die dan als checklist voor mezelf, zodat ik weet welke stappen ik moet volgen en waar ik op moet letten.” Om collega’s goed te kunnen ondersteunen vond ze het belangrijk om de kennis snel eigen te worden. “Ik heb ervoor gezorgd dat ik wat voorop liep, zodat ik meteen als een vraagbaak kon dienen voor collega’s. Door het traject ben ik gegroeid in kennis, klinisch redeneren en handelen. Wat opvalt is dat ik nu veel minder vragen krijg dan voorheen. Logisch natuurlijk. Ook mijn collega’s die het traject hebben gevolgd zijn gegroeid.“
“Onze klanten verdienen dat”
Bijzondere omstandigheid was dat collega Jopie Linders in hetzelfde traject als Marian zat, maar ook meteen haar praktijkbeoordelaar was die de aftoetsing verzorgde. “Jopie heeft deze dubbelrol goed gescheiden gehouden. Ik vind het een goede zaak dat nu de werkwijze Bevoegd en Bekwaam wordt aangepast. Ook voor mij als praktijkbeoordelaar gaat de werkwijze veranderen. Ik zie straks niet alleen directe collega’s, maar kan iedereen binnen Groenhuysen in het skillslab treffen. Dat is een goede ontwikkeling. Ik ben blij dat ik vorig jaar de stap genomen heb en zou meteen weer ‘ja’ zeggen. Ik vind het belangrijk om van de laatste ontwikkelingen op de hoogte te zijn, het helpt me in de dagelijkse praktijk. Onze klanten verdienen dat!” Ook Jopie is blij dat ze ervoor is gegaan. “Doordat je al als praktijkbeoordelaar werkt, ben je natuurlijk al meer op de hoogte, maar ook ik ben weer up-to-date. Het is heel zinvol. Ik leerde nieuwe dingen, ook over zaken die minder vaak voorkomen, maar waar ik in mijn werk wel mee te maken kan krijgen.