Saskia van der Wolf is al 9 jaar werkzaam als Ergotherapeut binnen Groenhuysen! Een mooi moment om eens in gesprek te gaan over haar werkzaamheden en waarom ze het zo leuk vindt binnen Groenhuysen.
Start bij Groenhuysen “Ik ben gestart als doktersassistente. In deze functie heb ik gewerkt op de huisartsenpost en op een praktijk. Alhoewel het werk leuk was, miste ik de uitdaging. Hierdoor ben ik op zoek gegaan naar iets anders en toen kwam Ergotherapie op mijn pad!" Tijdens haar studie tot Ergotherapeut heeft Saskia op meerdere plekken stage mogen lopen, waaronder bij Groenhuysen. Dit is haar goed bevallen, maar helaas was er op het moment van afstuderen nog geen vacatureruimte. Een half jaar later mocht ze toch terugkomen voor een vervanging voor een zwangerschapsverlof. En zo werd een tijdelijke vervanging een vaste baan en zijn we inmiddels 9 jaar verder!
Het werk als Ergotherapeut Op de vraag wat Saskia precies doet als Ergotherapeut, volgt het antwoord ‘Goh waar zal ik eens beginnen? Ik doe heel erg veel verschillende dingen!’ Het werk als Ergotherapeut is ontzettend veelzijdig. Het doel is in ieder geval helder: mensen zo lang mogelijk zelfstandig, zelfredzaam en/of comfortabel houden. Dit geldt zowel voor kortdurende, langdurende en revalidatiezorg.
Saskia is begonnen als Ergotherapeut in de langdurige- en eerstelijnszorg. Binnen de langdurige zorg is het doel om de kwaliteit van leven te behouden. Dit kan bijvoorbeeld door het instrueren van de zorgmedewerkers hoe een bewoner het meest comfortabel in de rolstoel zit of in het bed ligt. Daarnaast kan er ook worden gekeken waar de bewoner blij van wordt en dit realiseren. Bijvoorbeeld door te onderzoeken hoe een bewoner toch nog naar buiten kan.
Op dit moment staat Saskia met name in de eerstelijnszorg. Hier ondersteunt ze mensen om hun dagelijkse activiteiten weer op te pakken. Denk hierbij aan iemand die een CVA heeft gehad en moet leren om met 1 hand zichzelf weer aan te kleden. ‘Hoewel veel mensen direct denken aan het gebruik van hulpmiddelen, is dit niet waar wij als Ergotherapeuten vanuit gaan. Wij kijken allereerst hoe onze cliënten op een andere manier hun handelingen zelf kunnen uitvoeren’.
‘Ook kijken we hoe de cliënt zijn of haar hobby’s kan blijven uitvoeren.’ Energieverdeling over de dag is een thema dat regelmatig terugkomt bij cliënten met diverse ziektebeelden. Hierdoor is het soms moeilijk om de dagelijkse verplichtingen te combineren met ontspanning. De Ergotherapeut kan hierbij helpen en de vicieuze negatieve cirkel die door vermoeidheid ontstaat te doorbreken. ‘Ik heb een cliënt begeleid die erg hield van Diamond Painting. Door haar te helpen met een tijdschema heeft zij dit weer op kunnen pakken. Daarnaast hebben we gekeken naar een juiste stoel, een goede tafel, goede verlichting en een juiste houding. Ook hebben we afgesproken dat zij ieder kwartier een wekker zet, zodat ze even van houding wisselt en opstaat. Nu kan ze haar hobby weer met plezier uitoefenen!’
Samenwerking Als Ergotherapeut ben je niet alleen betrokken bij het eigen team, maar werk je samen met ontzettend veel andere professionals. Denk hierbij aan de logopedisten, diëtisten, artsen, enz. De betrokken partijen bij een cliënt komen middels een MDO samen en bespreken hierin wat ze bij een cliënt gezien hebben, op welk niveau iemand functioneert en hoe iemand geholpen kan worden. Daarnaast hebben de Ergotherapeuten een groot netwerk, zodat zij kunnen schakelen over de juiste hulpmiddelen voor hun cliënten.
Ook met de zorgmedewerkers op locatie sta je nauw in contact. Niet alleen over de cliënten, maar je draagt ook bij aan de vitaliteit van onze medewerkers. Saskia geeft bijvoorbeeld ook lessen over fysieke belastbaarheid. ‘Iedereen in het team heeft uren vrij om medewerkers op locatie te ondersteunen in de fysieke belastbaarheid van het werk. Wij helpen onze collega’s met het op een juiste manier zorg leveren aan de bewoners.’
Ergotherapeut bij Groenhuysen Dat Saskia het naar haar zin heeft bij Groenhuysen is duidelijk! Met veel voorbeelden over haar werk en een dosis enthousiasme vertelt ze haar verhaal. Dit komt niet alleen door de werkzaamheden zelf, maar ook door de kansen die haar zijn geboden en natuurlijk het team!
Saskia vertelt enthousiast: ‘Het team bestaat op dit moment uit 14 vrouwen in diverse leeftijden! Natuurlijk zouden we ook een mannelijke collega met open armen ontvangen, maar toevallig zijn het nu alleen dames. Het team staat écht voor elkaar klaar en heeft het erg gezellig samen. Ondanks dat we veelal zelfstandig werken, hebben we iedere week samen werkoverleg en een gezamenlijke lunch. We kunnen niet alleen op professioneel vlak op elkaar rekenen, maar staan ook op persoonlijk vlak voor elkaar klaar. Dat maakt het zo’n fijn team!’
Ook over de geboden kansen en ontwikkelingen is Saskia erg te spreken. ‘Ikzelf ben inmiddels doorgegroeid tot coördinator eerstelijnszorg en heb mezelf ontwikkeld op het gebied van cognitieve ergotherapie. Daarnaast ben ik betrokken bij diverse projecten en ben ik kartrekker binnen het ontwikkelprogramma “als je het mij vraagt” binnen Groenhuysen.’ Een andere collega is dan weer betrokken bij het Arbo Kernteam. Iedere medewerker mag zijn wie hij of zij is en krijgt de kans om datgene te doen wat zorgt voor werkgeluk!
Nieuwe collega Op dit moment zijn we op zoek naar een nieuwe collega Ergotherapeut bij Groenhuysen. Een collega die zich wil inzetten binnen de ouderenzorg en onderdeel wil zijn van dit gezellige, betrokken team!
De ideale collega volgens Saskia: ‘iemand die goed luistert, oplossingsgericht en flexibel is en een duidelijke visie heeft die hij of zij goed kan onderbouwen!’ Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de nieuwe medewerker zelfstandig kan werken, maar ook goed kan samenwerken in het team en met alle andere betrokken disciplines.
Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging als Ergotherapeut? Solliciteer dan vandaag nog en wie weet ben jij straks onderdeel van dit mooie, enthousiaste team bij Groenhuysen!