Overslaan naar content

Dag van de Logopedie

Problemen met stem, spraak, taal, gehoor of slikken? Zondag 6 maart, is het de Dag van de Logopedie. Op deze dag wordt in heel Europa aandacht gevraagd voor het vak Logopedie.

Het team logopedie staat dagelijks klaar voor onze bewoners en klanten. Voor de Dag van de Logopedie vroegen we aan Janine en Daphne waarom het werk als logopedist bij Groenhuysen zo leuk is.

Janine is na haar afstuderen in juni 2021 meteen aan de slag gegaan als logopediste bij Groenhuysen "Dit was in het begin nog erg wennen als broekie maar ik heb inmiddels mijn draai gevonden". Daphne werkt sinds oktober 2021 bij de stichting, “Nog niet zo lang dus, maar ik heb het al sinds mijn start erg naar mijn zin. Ik voelde mij zowel bij Groenhuysen als binnen de vakgroep logopedie al meteen heel erg welkom. Collega’s staan altijd voor elkaar klaar en de sfeer onderling is fijn”.

Wat maakt werken als Logopedist in de ouderenzorg nou zo leuk? Voor Janine is dat de dankbaarheid en samenwerking vanuit de cliënten, zorgmedewerkers en directe omgeving “Dat geeft energie om elke keer weer het beste uit jezelf en uit je vak te halen”. Daphne krijgt veel energie van het helpen van cliënten en boeken van vooruitgang, “Het is fijn om contact met mensen te kunnen maken, er voor mensen te kunnen zijn en blijdschap te zien als mensen geholpen worden en vooruitgaan.“

Logopedie is een veelzijdig vak. Er komen veel verschillende problemen en hulpvragen voorbij, wat maakt dat het werk afwisselend en uitdagend is. Daarbij sta je nauw in contact met zowel de cliënt als betrokkenen. Veilig eten, drinken en kunnen communiceren is namelijk ontzettend belangrijk. “Door te observeren en te handelen kun je passende slik- en/of communicatie adviezen opstellen voor de cliënt en zijn omgeving”, vertelt Janine. “Je kunt vaak echt iets voor mensen betekenen”, aldus Daphne.