Overslaan naar content

Bea start haar nieuwe KOERZ naar ouderenzorg

Na bijna 17 jaar werkzaam te zijn geweest als bloemist, maakt Bea Koot (54) uit Roosendaal binnenkort de overstap naar de ouderenzorg. “Voor mij valt nu alles op z’n plek. Ik had het niet gedurfd toen ik 21 was, had me er ongemakkelijk bij gevoeld. Intussen heb ik de nodige levenservaring opgedaan en weet ik wat ik belangrijk vind in het leven. Ik wil iets kunnen betekenen voor iemand. Geen vluchtig contact, maar veel meer ‘eigen’ zijn.”

Bea denkt met veel plezier aan haar werk bij Peet’s Bloemenshop in Roosendaal, waar ze heel wat mensen blij heeft mogen maken met een mooie bos bloemen en advies. “Ik heb er wel bijzondere dingen meegemaakt. Zo mocht ik met een collega het bloemenwerk voor de bruiloft van de kroonprins van Abu Dhabi verzorgen. Dat maak je toch ook niet elke dag mee? Ook vind ik het altijd leuk om bij te leren en heb me mogen specialiseren in rouwwerk en bruidswerk. Zo kun je iets extra’s doen tijdens speciale momenten in iemands leven. Dat geeft me wel voldoening.”

Meer betekenen voor anderen

“Twee jaar geleden kreeg mijn broer een ongeluk waaraan hij een dwarslaesie overhield. Samen met mijn zus neem ik wat zorgtaken over. Dat doe ik om de week. Het zijn eenvoudige dingen, maar maken voor mijn broer zo’n verschil. Het doet mij ook echt goed hem te kunnen helpen en heeft me aan het denken gezet. Ik ben 54, mijn jongste dochter is net uit huis. Niets houdt me tegen om mijn hart te volgen om meer te kunnen betekenen voor anderen.” 

Goede keus

Bea ging zich oriënteren en kwam een programma voor zij-instromers tegen van ouderenzorgorganisatie Groenhuysen. “Vooral de combinatie werken en leren spreekt me erg aan. Ik moet er niet aan denken hele dagen in de schoolbanken te zitten. Nu kan ik het geleerde meteen in praktijk brengen. Ook ontvang ik gewoon salaris. Gelukkig maar, anders zou ik hier niet aan kunnen beginnen. En als ik klaar ben en mijn diploma heb, kan ik bij Groenhuysen blijven. Prettig om daar een stukje zekerheid in te hebben.” De meeloopdag was voor Bea een bevestiging dat ze de goede keuze heeft gemaakt. “Ik voelde me er als een vis in het water. Groenhuysen-collega Karin nam me mee op stap. Ik mocht nu echt ervaren hoe het werken in de ouderenzorg is. Iedereen is anders en ook de zorg die iemand nodig heeft verschilt. De afwisseling is echt leuk. En natuurlijk het feit dat je echt iets voor iemand kunt betekenen. Dat maakt het heel bijzonder werk.”  In november gaat Bea starten bij Groenhuysen. “Het is natuurlijk wel spannend, maar ik heb er vooral heel erg veel zin in!”   

KOERZ naar ouderenzorg

KOERZ is een nieuw programma speciaal voor zij-instromers met de nodige werk- en levenservaring en een MBO-diploma. Kennis en ervaring in de zorg zijn niet nodig. Een groot deel van het leren vindt plaats in de praktijk. Deelnemers werken onder professionele begeleiding 24 uur per week op een locatie van Groenhuysen en besteden gemiddeld acht uur per week aan opdrachten. De opleiding is een echt maatwerktraject. Na 1,5 jaar kunnen studenten als volwaardig gediplomeerd verzorgende IG-MMZ bij Groenhuysen aan de slag.